’s Molenaarsbrug is al lange tijd een begrip in Alphen aan den Rijn en omgeving. Het restaurant kent een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1650. Benieuwd hoe ’s Molenaarsbrug veranderde van een herberg met paardenstallen en aanlegplaatsen voor de trekschuit tot een volwaardig restaurant? We nemen je mee terug in de tijd.
Herberg De Vergulden Roskam
In 1654 wordt in geschiedenisboeken voor het eerst gesproken over een herberg op de plek van het huidige ’s Molenaarsbrug. Herberg De Vergulden Roskam. Een toepasselijke naam, want je kon er je paard en rijtuig stallen. Aan het erf legde de trekschuit aan, een schip dat vanaf de wal werd voortgetrokken. Later legden de stoombootdiensten hier aan.
Op 17 oktober 1860 krijgt de herberg officieel vergunning voor logement. Gasten kunnen vanaf nu tegen betaling overnachten op het erf.
Een nieuw pand, een nieuwe naam
Rond 1865 is het logement nagenoeg volledig afgebroken. Alleen de binnenmuren uit de 17e eeuw bleven gespaard. Na de heropbouw is het pand onherkenbaar veranderd. Er staat een haast compleet nieuw pand en de stallen zijn verdwenen. Restaurant ’s Molenaarsbrug is geboren.
Het perceel krijgt in de jaren hierna verschillende eigenaren die ieder hun eigen plannen trekken. Zo brengt een van de eigenaren de paardenstallen terug en heeft er zelfs voor bepaalde tijd een slijterij aangrenzend aan de herberg gezeten. Rond 1890 start weer een andere eigenaar het eerste cateringbedrijf van de gemeente, die toen nog Oudshoorn heette in plaats van Alphen aan den Rijn. Hij leverde diners en soupers aan huis.
De serre, het balkon en het torentje
Een aantal jaar later, in 1913, krijgt de herberg nogmaals een ingrijpende vernieuwing. De kenmerkende serre, het balkon en het torentje worden aangebouwd.
Uitstekende jaren
Op 17 mei 1950 opent vogelpark Avifauna aan de overkant van de Rijn. Drie jaar lang traden hier bijna wekelijks bekende Nederlandse en buitenlandse artiesten op. Bezoekers die van ver kwamen, overnachtten graag bij ’s Molenaarsbrug. Mede dankzij deze periode is de waarde van het perceel opgelopen van ƒ2.500 naar ƒ70.000.
’s Molenaarsbrug in de familie
In 1966 verkocht de toenmalige eigenaar van ’s Molenaarsbrug het perceel aan Bon Zaal. Bon werkt op dat moment al jaren in het restaurant en kent ‘s Molenaarsbrug door en door. Zeventien jaar later geeft hij het restaurant door aan zijn zoon, Jan Zaal. Weer een aantal jaar later komt ook dochter Willemien Zaal de zaak in.
In 2017 komt het restaurant in handen van de derde generatie van de familie Zaal. Selina en Martin Kalkhoven noemen zich vanaf nu de trotse eigenaren van restaurant ’s Molenaarsbrug. Jan en Willemien, de vader en tante van Selina, genieten vanaf dat moment van hun welverdiende pensioen, maar blijven desondanks op de achtergrond betrokken.
Martin en Selina hebben ’s Molenaarsbrug nieuw leven ingeblazen door het restaurant van top tot teen aan te pakken. Benieuwd naar het nieuwe ’s Molenaarsbrug? Kom gerust eens langs.